Verkossa on lähtenyt leviämään joukko ”uutisia” ja postauksia, joissa väitetään Adoben ”uusien” käyttöehtojen mahdollistavan yhtiön ohjelmistojen käyttäjien töiden ”varastamisen” Adoben rajoittamattomaan käyttöön ilman korvauksia. Tästä, tietenkin, lukemattomat luovan alan ihmiset ovat kiskaisseet erinäisiä palkokasveja lehtineen, varsineen ja juurineen hengitysteihinsä – ja reaktiot ovat sen mukaisia. Alla on ruutukaappaus eräästä asiaa käsittelevästä ”uutisesta”.
TL;DR: Napsauta tästä.
No niin… Ja onkohan kukaan oikeasti lukenut ja ymmärtänyt noita Adoben käyttöehtoja? Alla on ruutukaappaus relevantista kohdasta Adoben virallisissa käyttö- ja lisenssiehdoissa. Ja ei, tässä asiassa ei ole mitään uutta (nuo ehdot ovat olleet voimassa jo 17.2.2024 lähtien – en jaksa ymmärtää, miksi asiasta on nyt yht’äkkiä nostettu hirveä meteli) eikä edes mitään yleisestä kaupallisten verkkopalvelujen lisenssikäytäntölinjasta poikkeavaa.
Yksi osasyy meteliin on todennäköisesti asiaa käsitelleissä verkkopostauksissa, joissa on näytetty ainoastaan minimaalisen pieni leike kohuun liittyvästä käyttöehtojen kohdasta. Ja sitten ryhdytty riehumaan asiasta. Kuvaan tietenkin kuuluu kaikenlainen villi spekulointi ja (vähintään osittain) virheellisillä tai suoranaisesti valheellisilla väitteillä retostelu ja niiden häpeilemätön liioittelu. Tyylilajin mukaisesti asiaan tietenkin kuuluu myös se, että postauksista on tyystin jätetty pois myöhemmin tulevat, ehtoihin oleellisesti liittyvät ja niitä selventävät kohdat.
Epäilen vahvasti, että tämän ”uutisen” takana on joku tai jokin taho, jolla on ns. agenda – toisin sanoen tässä on tarkoitushakuisella tavalla ja sävyllä ryhdytty nostamaan myrskyä täysin tyhjästä pyrkimyksenä vahingoittaa Adobea. Tämähän toki onnistuu hyvinkin helposti, kun tietää luovien alojen väen (varsinkin ulkomailla) rehellisesti sanoen varsin rajoittuneen ymmärryksen tekijänoikeus- ja etenkin sopimusjuridiikasta. Ja ei, en väitä itse olevani mikään asiantuntija. Olen kuitenkin vuosien saatossa kahlannut läpi sen verran monet ohjelmistojen ja palvelujen käyttöehdot ja keskustellut asiantuntijoiden kanssa, että asiasta on ehtinyt muodostua jonkinlainen realistinen käytännön kuva. Olen myös törmännyt ehtojen muutoksiin (esimerkiksi jonkin palvelun omistussuhteiden muutoksen yhteydessä), jotka ovat oikeasti olleet aika härskejä ja huolestuttavia – ja sitten toiminut tilanteen mukaisesti. Tämä ehtokohta ei kuitenkaan ole millään tavalla sellainen.
Käyttöehtojen kohta, josta myrsky on noussut, on kieltämättä hiukan yleisluontoisesti muotoiltu. Tämä on kuitenkin käytännön syistä täysin ymmärrettävää. Ohjelmistojen ja palvelujen käyttöehdot ovat, kiitos USA:n totaalisen idioottimaisen oikeuskäytännön, jo muutenkin tuskastuttavan pitkiä sepustuksia luettavaksi. Jos joka ainoa mahdollinen ja jopa kuviteltavissa oleva käyttötapaus ja siihen liittyvät käytännöt pitäisi luetella ja määritellä erikseen, täsmällisesti, käyttöehdoista tulisi Raamatun kokoinen eepos. Miettikääpä sitä itkua, valitusta ja hammastenkiristystä, joka syntyisi, jos tuollainen pumaska olisi pakko lukea alusta loppuun ennen lisenssisopimuksen hyväksymistä.
Mitä tulee tekoälyjen kouluttamiseen, jota monet ovat epäluuloisesti epäilleet näiden ehtomuotoilujen todelliseksi syyksi, toistan jo aiemmin toisaalla sanomani: Adobe käyttää Fireflyn (ja Sensein) kouluttamiseen vain ja ainoastaan oman kuvapankkipalvelunsa (Adobe Stock) sitä materiaalia, jota tekijät ovat erikseen – vapaaehtoisesti – sallineet käytettävän tähän tarkoitukseen. Ja – Adobe maksaa siitä tekijöille!
TL;DR
1) Ei! Adobe EI omi, varasta tai millään muullakaan tavalla vie käyttäjien tekemän sisällön oikeuksia!
2) Nuo ehdot koskevat käytännössä ainoastaan Adoben verkkopalveluihin (esim. Behance, Portfolio tms.) ladattua materiaalia.
3) Nuo Adoben itselleen pidättämät lisenssit ovat välttämättömiä kyseisten palvelujen toiminnan kannalta, jotta Adobe ei näillä paveluillaan esimerkiksi rikkoisi niitä käyttävien käyttäjien tekijänoikeuksia.
4) Jälleenlisensointi (sublicense) EI tarkoita käyttäjien materiaalin myymistä. Se tarvitaan, jotta nekin osat Adoben palveluista toimisivat, jotka ovat jonkin alihankkijan toteuttamia.
5) Jos et hyväksy ehtoja, et käytä. Mikä tässä on epäselvää tai minkään muunkaan tahon ehdoista poikkeavaa? Et saa käyttää edes GPL-lisensoitua ohjelmistoa tai palvelua, jos et hyväksy sen ehtoja.
Summa summarum… Tuo ylempänä oleva ja muut vastaavat ”uutiset” ovat fake news…